čtvrtek 14. ledna 2010

Polévkové variace II.

Zeleninová s krupičkou
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
cibule
2 stroužky česneku
petrželová nať
máslo asi 50 g
2 lžíce krupice
1 vejce
1 masox
sůl, pepř, kmín, vegeta
Na polovině másla osmahneme v hrnci nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou (asi 1,5l), přidáme sůl, pepř, kmín, masox, celou cobuli a na plátky nakrájený česnek. Vaříme cca 10 min. Mezitím na druhé polovině másla osmahneme krupičku a vložíme do polévky. Chvíli povaříme, přidáme rozšlehané vejce, dochutíme solí a vegetou a nakonec petrželovou natí.

Žampionová krémová polévka
žampiony
máslo
súl, pepř, kmín, vegeta
hladká mouka
mléko nebo smetana
masox
Žampiony oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a žampiony jemně podusíme. Zalijeme vodou, asi 1l, přidáme kostku masoxu, kmín a pepř. Necháme dusit do změknutí. Mezitím uděláme světlou jíšku, kterou zředíme smetanou a vlijeme dio polévky. Dochutíme solí, pepřem a vegetou. Pokud chceme krém jemný, můýeme polévku rozmixovat.

úterý 12. ledna 2010

sobota 9. ledna 2010

Tříkrálový koláč

Těsto:
kupované listové těsto 2x350g
Náplň:
60g masla
200g piskoveho cukru
2 vejce
2 lžičky rumu rumu
trosku mandlove tresti
200g rozemletých mandli
2 vanulkové cukry
Může být skořice
Máslo ušleháme s cukrem a vejci,přidáme rum, tresť a nakonec mandle, až vznikne krémová náplň.
Listové těsto vyválíme a 4 čtverce o síle asi 4 mm. Na spodní čtverce naneseme náplň a přiklopíme, vzniknou dva čtvercové koláče cca 20x20 cm. Okraje zahneme a přitlačíme. Potřeme vejcem a uděláme nožem ozdobné přícné zářezy. Pečeme 30 minut na 200 st. Po upečení ještě horké koláče opatrně polijeme javorovým sirupem a rozetřeme. Na povrchu vznikne lesklá poleva.

zdroj: Internet