tag:blogger.com,1999:blog-34051675207943297082024-03-05T11:19:58.914-08:00Inspirace od JitkyJak má člověk vědět co očekává od budoucnosti, když ani neví to, co chce od přítomnosti.....JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-78572733195478686672014-07-15T04:05:00.000-07:002014-07-15T04:05:12.108-07:00Citrónová babeta - nad očekávání výborný moučník
4 žloutky + 200g cukru moučka + 100ml oleje ušlehat do pěny. Zašleháme šťávu ze 2 citrónů. Zvlášť vyšlehat 4 bílky (studené z lednice) se špetkou soli na tuhý sníh, do kterého pak zašleháte ještě 50g cukru moučka. V jiné míse si smícháte 250g hladké mouky s půl pr. do pečiva + nastrouhaná kůra z 1 citrónu. Do žloutkové pěny přimícháme ručně metličkou zlehka asi na 3x střídavě směs mouky s JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-79104220969850298542013-12-30T10:11:00.001-08:002013-12-30T10:12:37.936-08:00Štrůdl s jablkyTěsto:
300 g hladké mouky
1 Hera
2 lžíce mléka
1 balíček sušeného droždí
Smícháme suroviny a vypracujeme těsto.
Ihned rozdělíme na 3 díly a postupně
vyválíme 3 placky. Naplníme strouhanými
jablky, posypeme cukrem a vanilkovým cukrem
a skořicí. Upečeme do zlato a.
JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-21406002256406755662013-12-30T09:58:00.001-08:002013-12-30T09:58:28.100-08:00Domácí kváskový chléb psenično žitný1 lžíce žitneho kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 ml vody
Zamíchat a nechat 5-6 hodin vzejít.
Potom odebrat 1 lžíci hotového kvásku a uschovat ve
sklenici na příští pečení!
Zadělávám elektrickým hnětačem, do mísy
nasypu 300 g hladké pšeničné mouky, 50 ml kefíru
nebo podmáslí, 50 ml vody nastrouhanou
uvařenou bramboru, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného
kmínu, příp. chlebové koření.
Zadělávám aJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-16087012814300969072010-12-22T07:13:00.000-08:002010-12-22T07:15:47.463-08:00Výborná vánočkaIngredience:1/2 kg polohrubé mouky125 g Hera – máslo na pečení125 g cukru (krystal nebo krupice)2x vejce50 g droždí /nebo 1 sáček sušeného)150 ml litru mlékaCitronová kůra2x vanilkový cukr50 g rozinek100 g celých loupaných mandlí1 pytlík mandlí – plátkůSůl - špetkaRumPečicí papírŠpejleTěsto zadělám v domácí pekárně.Dneska budu péct, foto přidám.JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-64276469656995676042010-03-01T01:40:00.000-08:002010-03-01T01:41:28.176-08:00Co všechno se přidává do potravin?● Aditiva jsou různé přídavné látky v potravinách ● Prodlužují jejich trvanlivost, upravují vzhled a chuťSTABILIZÁTORY, ZAHUŠŤOVADLA A EMULGÁTORY zlepšují strukturu potravin – vypadají pak hutnější, než ve skutečnosti jsou.NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ: Lecitin E 322, guma guar E 412, arabská guma E 414, pektin E 440, celulóza E 460. Jsou typické pro mléčné a zmrzlinářské výrobky. Např. sýry jsou plné JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-70370954410177682312010-02-13T06:50:00.000-08:002010-02-13T06:50:00.217-08:00Valentýnské nehtyJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-43408571321751995662010-02-12T03:15:00.000-08:002015-11-26T04:45:06.996-08:00Valentýn - zamilovaný svátek14. únor je dnem všech zamilovaných, dnem sv. Valentýna. Toto datum je opředeno spoustou legend, pohádek a příběhů… A světe div se, sv. Valentýn není pouhou báchorkou, ale jedná se o skutečnou postavu, o níž nám více řekne křesťanská legenda. Ta vypráví o sv. Valentýnovi jako o římském knězi, který přes zákazy císaře Claudia II. tajně oddával milenecké páry. Byl za to následně odsouzen a popravenJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-8550624712876015322010-02-11T06:46:00.001-08:002010-02-11T06:50:11.231-08:00Krása květinJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-56822145338682817892010-02-08T22:31:00.001-08:002010-02-08T22:38:44.594-08:00Bavorské vdolečky½ kg hladké mouky2 lžíce cukru1 kostka droždí (nebo 1 sáček sušeného)trochu soli¼ l mléka3 žloutky1 majolka (Boneco 100ml)Zpracujeme těsto, necháme vykynout. Potom rozválíme na cca 1 cm placku a krájíme malé čtverečky. Zase necháme chvíli vykynout a smažíme ve fritéze nebo na pánvi.Mažeme povidly nebo jakoukoli oblíbenou marmeládou a zdobíme šlehačkou nebo tvarohem.Směs na zdobení: 1 měkky tvarohJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-42087061023075772422010-02-05T01:22:00.000-08:002010-02-05T01:47:51.312-08:00Ořechy pro zdravíNic, ani ta sebezdravější potravina, se nemá konzumovat nadměrně. Platí to tedy i pro všechny typy ořechů. Důvodů pro přiměřenou konzumaci těchto potravin je ale celá řada, jistě o mnoho více v porovnání s jinými potravinářskými konkurenty. A k tomu nám dávají vánoční svátky obvykle větší příležitost než v průběhu kalendářního roku.Z mnoha druhů ořechů se vyrábí olej, což je důkaz o zřejmě JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-44438093979847488722010-02-01T01:32:00.001-08:002010-02-01T01:40:49.303-08:00Nedělní procházka zimní krajinouJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-43559860453955395192010-01-14T05:14:00.000-08:002010-01-16T09:38:30.011-08:00Polévkové variace II.Zeleninová s krupičkou2 mrkve1 petržel1/2 celerucibule 2 stroužky česnekupetrželová naťmáslo asi 50 g2 lžíce krupice1 vejce1 masoxsůl, pepř, kmín, vegetaNa polovině másla osmahneme v hrnci nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou (asi 1,5l), přidáme sůl, pepř, kmín, masox, celou cobuli a na plátky nakrájený česnek. Vaříme cca 10 min. Mezitím na druhé polovině másla osmahneme krupičku a JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-66116526986035649902010-01-12T22:54:00.001-08:002010-01-12T22:56:42.611-08:00Krásy zimyJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-46314929077175811942010-01-09T09:28:00.000-08:002010-01-09T09:37:42.346-08:00Tříkrálový koláčTěsto:kupované listové těsto 2x350gNáplň:60g masla200g piskoveho cukru2 vejce2 lžičky rumu rumutrosku mandlove tresti200g rozemletých mandli 2 vanulkové cukryMůže být skořiceMáslo ušleháme s cukrem a vejci,přidáme rum, tresť a nakonec mandle, až vznikne krémová náplň.Listové těsto vyválíme a 4 čtverce o síle asi 4 mm. Na spodní čtverce naneseme náplň a přiklopíme, vzniknou dva čtvercové koláče JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-8833909087905029972009-12-30T14:00:00.000-08:002009-12-30T14:00:02.536-08:00Něco na silvestrovský stůl....Česneková pomazánkaTajemství této pomazánky tkví v použitém sýru. Opravdu musíte mít přesně tento sýr - tj. PRIMÁTOR od Madety. Je to sice dražší sýr, ale investice se vám bohatě vrátí ve skvělé chuti pomazánky.Dále budete potřebovat česnek, majolku (dvě malé krabičky nebo přiměřené množství ze skleničky) a lžíci či dvě zakysané smetany na zjemnění. A samozřejmě sůl a pepř podle chuti.Jedná se JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-36664612305783638282009-12-28T08:36:00.000-08:002009-12-28T08:42:57.620-08:00Vánoční dárek....to jsem musela být hodná!!!K vánocům jsem kromě jiných milých dárků dostala super pomocníka do domácnosti.Je to robotický vysavač, který bude za mně uklízet...http://www.bilaplaneta.cz/d/irobot-roomba-530/http://www.youtube.com/watch?v=6NpNOt3oW8EJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-16840664782208803602009-12-24T06:00:00.000-08:002009-12-24T06:00:01.346-08:00Štědrý denŠtědrý den vždy nastává 24. prosince, kdy mají svátek Eva a Adam. Jedná se o jeden z nejočekávanějších dnů roku. Lidé si mezi sebou rozdávají dárky, zdobí se stromeček a rodina by měla být pohromadě.Oběd by měl mít spíše postní charakter. Podávat by se tedy měla jen nějaká drobnost – např. tradiční je houbový kuba, v některých domácnostech se podává např. vánočka s čajem, a ti neodvážnější se JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-37701165697624010122009-12-23T06:49:00.000-08:002009-12-24T01:50:51.608-08:00Přeji všem krásné vánoční svátky!!!!JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-91795488826688734752009-12-23T03:34:00.000-08:002009-12-23T03:34:00.583-08:00Štědrovečerní hostinaRybí polévka:Suroviny:Asi 200-300 g kapra (odřezky od ocasu a vnitřnosti)Kořenová zeleninaNové koření, celý pepř, bobkový listSůl, trochu VegetyKrupičkaMáslo1 dcl smetanyVe 2 l vody uvaříme kapří maso se solí a kořením. Maso vyjmeme z vývaru a obereme. Mezitím do hrnce dme nakrájenou kořenovou zeleninu a povaříme. Krupičku trochu osmažíme na másle a přidáme do polévky. Trochu provaříme, přidáme JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-65409045366205580972009-12-22T03:33:00.000-08:002009-12-22T03:33:00.311-08:00Houbový kubaHoubový kuba:Suroviny:hrst sušených hub 2 stroužky česneku 3 lžíce másla drcený kmín majoránka mletý pepř sůl másloPOSTUP:Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkouJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-56056780978537109962009-12-21T07:49:00.000-08:002009-12-21T07:54:30.530-08:00Perníčky520 g mouč. cukru250 g másla (rozehřát)4 celé vejcetoto třít a přidat 2 lžičky perníkového koření a 2 lžičky skořicePořád míchat a přidat200g medu2 lžičky jedlé sody1250 g hl. moukya zpracovat těsto.Možno přidat kvůli barvě 1 lžíci kakaaNecháme těsto odpočinout do druhého dne a potom vykrajuje drobné tvary, potíráme vejcem a upečeme.JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-31196840897727745122009-12-20T09:10:00.000-08:002009-12-21T08:33:39.609-08:00Vánočka500 g polohrubé mouky100 g másla120 g cukru1 žloutek1 celé vejce200 ml smetany ke šlehání1/2 lžičky solicitrónová kůra+šťáva1 vanilkový cukrrozinky, ořechy, mandleTěsto zadělávám v domácí pekárněJITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-13121648948081936862009-12-08T03:26:00.000-08:002009-12-08T21:28:08.671-08:00Povídání o vánocíchMiliony lidí na celém světě slaví každoročně nejkrásnější svátek celého roku – Vánoce.Už ve starověku lidé v těchto dnech oslavovali návrat slunce, kdy se délka dne po zimním slunovratu (21.12.) opět začne prodlužovat. Křesťanská církev tyto oslavy označila za pohanské a ve 4. století je nahradila oslavou Narození Páně. Od těch dob se Vánoce považují za křesťanský svátek. V dnešní době v JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-54962522258391033092009-12-04T03:50:00.000-08:002009-12-03T22:20:44.036-08:00Svatá Barbora 4.12.Barbora z Nikomédie (též svatá Barbora), patří ke čtrnácti svatým patronům, vzývaným zvláště v těžkých chvílích, v minulosti například při morových epidemiích. Jejich společná památka se slaví 4. prosince. Svaté Barboře je zasvěceno několik kostelů, z nichž nejznámější je kutnohorský chrám svaté Barbory.Postava svaté Barbory a její život však nejsou historicky doloženy, proto ji roku 1969 JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3405167520794329708.post-88793146123739630942009-12-03T04:07:00.000-08:002009-12-03T04:11:16.419-08:00Vánoční výzdobaDekorace pro adventní čas...JITKAhttp://www.blogger.com/profile/14523848474908096493noreply@blogger.com0