pondělí 30. prosince 2013

Domácí kváskový chléb psenično žitný

1 lžíce žitneho kvásku 150 g žitné chlebové mouky 150 ml vody Zamíchat a nechat 5-6 hodin vzejít. Potom odebrat 1 lžíci hotového kvásku a uschovat ve sklenici na příští pečení! Zadělávám elektrickým hnětačem, do mísy nasypu 300 g hladké pšeničné mouky, 50 ml kefíru nebo podmáslí, 50 ml vody nastrouhanou uvařenou bramboru, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, příp. chlebové koření. Zadělávám a pokud je třeba, přidám hladkou mouku. Až se těsto přestane chytat mísy, je hotovo. Těsto nechám kynout v ošatce cca 2-3 hodiny, potom přemístím na plech a peču půl hodiny na 250 st. a 15 minut na 200 st.

Žádné komentáře:

Okomentovat