čtvrtek 14. ledna 2010

Polévkové variace II.

Zeleninová s krupičkou
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
cibule
2 stroužky česneku
petrželová nať
máslo asi 50 g
2 lžíce krupice
1 vejce
1 masox
sůl, pepř, kmín, vegeta
Na polovině másla osmahneme v hrnci nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou (asi 1,5l), přidáme sůl, pepř, kmín, masox, celou cobuli a na plátky nakrájený česnek. Vaříme cca 10 min. Mezitím na druhé polovině másla osmahneme krupičku a vložíme do polévky. Chvíli povaříme, přidáme rozšlehané vejce, dochutíme solí a vegetou a nakonec petrželovou natí.

Žampionová krémová polévka
žampiony
máslo
súl, pepř, kmín, vegeta
hladká mouka
mléko nebo smetana
masox
Žampiony oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a žampiony jemně podusíme. Zalijeme vodou, asi 1l, přidáme kostku masoxu, kmín a pepř. Necháme dusit do změknutí. Mezitím uděláme světlou jíšku, kterou zředíme smetanou a vlijeme dio polévky. Dochutíme solí, pepřem a vegetou. Pokud chceme krém jemný, můýeme polévku rozmixovat.

1 komentář:

  1. Zeleninové polévce s krupičkou doma říkáme "falešná želví" :o) ..

    OdpovědětVymazat