pondělí 2. listopadu 2009

Polévkové variace


Babiččina bramboračka
3 středně velké brambory, hrst sušených hub (nebo čerstvé), cibule, česnek, mrkev, petržel, celer, 3 lžíce krupek, máslo (sádlo), hl. mouka, majoránka, sůl, pepř.
Do hrnce dáme vařit do osolené vody nakrájené brambory, celou oloupanou cibuli, kořenovou zeleninu, houby a krupky. Necháme povařit cca 15-20 min. a mezitím připravíme tmavší jíšku z 2 lžic másla nebo sádla a mouky. Jíšku přidáme do polévky a ještě tak 5 min. povaříme. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Můžeme přidat bylinky jako např. libeček a petrželku a trochu vegety.

Hrášková krémová polévka:
1 balení mraženého hrášku, máslo, hl. mouka, masox, smetana, sůl, pepř.
Uděláme si světlou jíšku z másla a hl. mouky, zalijeme vodou (asi 1.5l), přidáme 3/4 sáčku mraženého hrášku, masox, sůl a pepř. Krátce povaříme, přidáme smetanu a odstavíme. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Nakonec přidáme zbylý hrášek, dosolíme a můžeme dochutit vegetou a muškátovým květem.
Podáváme s opraženými kostičkami housky.

Žádné komentáře:

Okomentovat