pátek 12. února 2010

Valentýn - zamilovaný svátek


14. únor je dnem všech zamilovaných, dnem sv. Valentýna. Toto datum je opředeno spoustou legend, pohádek a příběhů… A světe div se, sv. Valentýn není pouhou báchorkou, ale jedná se o skutečnou postavu, o níž nám více řekne křesťanská legenda. Ta vypráví o sv. Valentýnovi jako o římském knězi, který přes zákazy císaře Claudia II. tajně oddával milenecké páry. Byl za to následně odsouzen a popraven. Ještě před popravou však poslal Valentýn krátký dopis své ženě – přesně takový dopis, který dnes nazýváme „valentýnkou“.
Ať už se ke dni Sv. Valentýna stavíme jakkoli, nejsme jediní, kdo jej dodržuje (nebo alespoň nosí v paměti). V USA je tradice valentýnských oslav nejdelší, sahá už do devatenáctého století. Američané na Sv. Valentýna své lásky hojně obdarovávají květinami, šperky a také ručně vyráběnými přáníčky, které mají dlouholetou tradici. Vyráběla se například z mušlí či korálků a ručně se malovala.
Sv. Valentýn je dnem, který nemusíme slavit, pokud nechceme. Mohl by však být dnem, kdy se zamyslíme nad člověkem, kterého milujeme a který miluje nás… Kdy si vzpomeneme na vše dobré, co pro nás kdy udělal, čím s námi prošel… A kdo ví, možná přitom zjistíme, že bylo málo takových dnů, kdy jsme mu jen tak poděkovali – za lásku, za přátelství, za přízeň… A on na to možná čekal. Tak neváhejme – a poděkujme mu za všechno třeba právě v tento symbolický den - den Sv. Valentýna!

Žádné komentáře:

Okomentovat