středa 23. prosince 2009

Štědrovečerní hostina

Rybí polévka:
Suroviny:
Asi 200-300 g kapra (odřezky od ocasu a vnitřnosti)
Kořenová zelenina
Nové koření, celý pepř, bobkový list
Sůl, trochu Vegety
Krupička
Máslo
1 dcl smetany
Ve 2 l vody uvaříme kapří maso se solí a kořením. Maso vyjmeme z vývaru a obereme. Mezitím do hrnce dme nakrájenou kořenovou zeleninu a povaříme. Krupičku trochu osmažíme na másle a přidáme do polévky. Trochu provaříme, přidáme rybí maso a zjemníme smetanou. Podle chuti dosolíme a dochutíme vegetou. Můžeme podávat s opečenou houskou.


Bramborový salát
Suroviny:
6 středně velkých brambor
4 vejce uvařená natvrdo
2 mrkve (uvařené)
Mražený hrášek (asi 3 lžíce)
2 – 3 kyselé okurky
1 lžíce hořčice
Malá cibule ( nemusí být)
Majolka 200 g
1 -2 dcl smetany
Sůl. Pepř
Brambory je lépe uvařit den předem a nechat pořádně vychladit.
Do mísy nakrájíme brambory, vejce, mrkev, hrášek, osolíme, opepříme. Přidáme majolku a dobře promícháme. Podle chuti přidáme nakrájené kyselé okurky, můžeme také přidat najemno nastrouhanou cibuli. Nakonec zjemníme smetanou, podle chuti osolíme a opepříme.
Do této základní varianty je možné pro obměnu přidat např. nastrouhaný syrový celer, nebo nastrouhané jablko, příp. kompotovaný ananas.

Řízek z kapra
Porce kapra obalíme osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Smažíme dozlatova nejlépe ve fritovacím hrnci.

Žádné komentáře:

Okomentovat