Štědrý den vždy nastává 24. prosince, kdy mají svátek Eva a Adam. Jedná se o jeden z nejočekávanějších dnů roku. Lidé si mezi sebou rozdávají dárky, zdobí se stromeček a rodina by měla být pohromadě.
Oběd by měl mít spíše postní charakter. Podávat by se tedy měla jen nějaká drobnost – např. tradiční je houbový kuba, v některých domácnostech se podává např. vánočka s čajem, a ti neodvážnější se opravdu postí až do večeře ( nikoho osobně neznám...)
Nesmí samozřejmě chybět ani Štědrovečerní hostina. Ta by měla začínat rybí polévkou a jako hlavní jídlo se podává kapr, který ovšem v současné době je nahrazován spíše řízky. Způsob úpravy kapra se k nám dostal z Rakouska v polovině 19. století. K němu se podává bramborový salát, který si u nás našel oblibu až během 2. světové války. Podle odborníků jeho původ tkví zřejmě v ruské kuchyni.
Po večeři se podle tradice zpívaly koledy a předávají se dárky.
Tichá noc
Tichá noc, svatá noc!
Jala lid v blahý klid.
Dvé jen srdcí tu v Betlémě bdí,
hvězdy při svitu u jeslí dlí,
v nichž malé děťátko spí,
v nichž malé děťátko spí!
Tichá noc, svatá noc
Co anděl vyprávěl,
přísed s jasností v pastýřův stan,
zní již s výsosti, s všech země stran:
„Vám je dnes Spasitel dán,
přišel Kristus Pan!“
Tichá noc, svatá noc!
Boží láska, si s úsměvem hrá
zpod zlaté řasy k nim vyzírá,
že nám až srdéčko plá,
vstříc mu věčně plá
vstříc mu věčně plá!
čtvrtek 24. prosince 2009
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat